![](/media/lib/138/n-kakadu-bialooka-aa4e189a0f4a85035af2984b5dadf385.jpg)
Kakadu białookie rozwiązują złożone problemy mechaniczne
4 lipca 2013, 10:10Nietresowane kakadu białookie (Cacatua goffini) są w stanie rozwiązać złożone problemy mechaniczne. Międzynarodowy zespół wykazał, że radzą sobie z otwieraniem w odpowiedniej kolejności serii zazębiających się zamków.
![](/media/lib/103/n-gj1214b-d362bb30cab65069f3a48a8ed5294d78.jpg)
Planet w ekosferze może być dwukrotnie więcej niż sądzono
2 lipca 2013, 12:48Najnowsze obliczenia aż dwukrotnie zwiększają liczbę planet mogących znajdować się w ekosferze, czyli w takiej odległości od gwiazdy macierzystej, która pozwala na istnienie wody w stanie ciekłym. Podczas wsponianych obliczeń wzięto pod uwagę wpływ chmur na klimat planet krążących wokół czerwonych karłów
![](/media/lib/99/n-zielone-swiatlo-c44cf9c667fa02af463c622c6d188151.jpg)
Wyobraźnia kształtuje rzeczywistość
28 czerwca 2013, 09:41Psycholodzy z Karolinska Institutet odkryli, że wyobrażane dźwięki i obrazy wpływają na percepcję realnego świata.
![](/media/lib/100/n-zwitek-banknotow-ea56596110c0c55a490ec58008d3f7da.jpg)
Ochrona planet kosztowna i niepotrzebna
28 czerwca 2013, 09:02Dwójka naukowców uważa, że międzynarodowe przepisy dotyczące ochrony planet przed zanieczyszczeniem ziemskimi mikroorganizmami podczas misji kosmicznych, szkodzą badaniom kosmosu. Znacząco podnoszą one koszty misji i są nieskuteczne, co oznacza, że już i tak mogliśmy zanieczyścić np. Marsa
![](/media/lib/165/n-bialy-chleb-69f9b2d5523f0642da0442fda41dbbd3.jpg)
Indeks glikemiczny oddziałuje na ośrodki nagrody
28 czerwca 2013, 06:24Spożywanie wysokoprzetworzonych węglowodanów wywołuje nadmierny głód i stymuluje regiony mózgu związane z odczuwaniem przyjemności oraz zachciankami. Wyniki badań naukowców z Bostońskiego Szpitala Dziecięcego sugerują, że by uniknąć przejadania, otyli ludzie powinni eliminować z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. ziemniaki czy biały chleb.
![Sztabki ołowiu](/media/lib/150/n-rzymskie-sztabki-olowiu-709361617bc860e83403a04961ae95f2.jpg)
Ołów powoduje straty w gospodarce
26 czerwca 2013, 17:56Zanieczyszczenie środowiska może przyczyniać się do spowolnionego rozwoju olbrzymich regionów Ziemi. Zdaniem naukowców z New York University kraje rozwijające się tracą rocznie 992 miliardy dolarów wskutek samej tylko ekspozycji dzieci na zanieczyszczenie ołowiem.
![](/media/lib/165/n-sztucce-eaf6f20f78b3a7cc20a4a51437940728.jpg)
Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).
![Sikora bogatka© Darkonelicencja: Creative Commons](/media/lib/164/n-1175505663_319219-80c15a80d4ff877b26b09a7ef79ecbc9.jpeg)
Dokarmiane ptaki mają mniejsze młode?
25 czerwca 2013, 11:00Zimą wiele osób ustawia na balkonach karmniki i dożywia dzikie ptaki. Pomimo, że jest to bardzo rozpowszechniony zwyczaj, dotychczas prowadzono niewiele badań nad wpływem takiego zachowania na populacje ptaków. Tymczasem z artykułu opublikowanego w Scientific Reports dowiadujemy się, że tego typu działania wcale nie muszą mieć jednoznacznie pozytywnych efektów
![](/media/lib/157/n-tresura-06bf0e1927e9ba0a1b7a4a6b03291005.jpg)
Właściciel jest dla psa bezpieczną przystanią
24 czerwca 2013, 09:56Relacja właściciela i psa przypomina związek rodzic-dziecko. Naukowcy z Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej w Wiedniu zbadali efekt bezpiecznej bazy (ang. secure base), który występuje także w ludzkim rozwoju.
![](/media/lib/118/n-papieros-009d16360e3742f402a463b4601db613.jpg)
Tytoń szkodzi mimo wietrzenia pomieszczeń
21 czerwca 2013, 10:26Naukowcy z Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) jako pierwsi na świecie dowiedli, że ekspozycja na pozostałości dymu tytoniowego, które osiadają na wszelkich możliwych powierzchniach, prowadzi do uszkodzeń DNA. Uczeni wykazali również, że w takim przypadku ciągłe wystawienie na mniejsze dawki jest bardziej niebezpieczne niż gwałtowna ekspozycja